浙江师范大学儿童文化研究院简介

时间:2011-12-22浏览:1922设置

浙江师范大学儿童文化研究院成立于2005年6月,是该校第一个完全独立的科学研究机构。该研究院的设立旨在加强学校科学研究的优势和特色学科建设,重组学术资源,拓展儿童文化研究领域,力争在新的时代背景下,在儿童研究的相关领域打造一支研究实力雄厚、研究特色鲜明、梯队结构合理的专业研究队伍,努力推出一批在国内具有领先水平并能进入国际学术交流视野的学术精品成果,使该院成为我国儿童研究领域具有重要地位的学术机构。

浙江师范大学的儿童文学研究历史悠久,并取得了卓著的成果,在国内外产生了重要的影响,赢得了良好的学术声誉。20多年来,该学科先后汇聚了蒋风、韦苇、黄云生、方卫平、楼飞甫、周晓波、彭懿、吴其南、陈华文、张嘉骅等众多国内儿童文学界重要的或活跃的学者、作家、翻译家,形成了一个在国内乃至日本、韩国、东南亚、港台地区儿童文学界都广有影响的学术群体。从20世纪80年代中期以来,该学科就一直被国内外同行公认为“儿童文学人才培养的重要基地”、“中国儿童文学研究的学术重镇”。

作为人文社科类综合性研究机构,研究院计划设立儿童文化理论与政策研究所、儿童发展与教育研究所、儿童文学研究所、儿童文艺创作室等四个下辖机构。儿童文化研究院主要负责上述相关领域的研究工作,承担国内外儿童研究的各类纵向、横向课题,组织全国性和国际性的学术会议,译介国外儿童文化研究的最新成果,为政府相关部门和社会提供相关的咨询服务等。

In order to make contributions to the cause of Children's education and research in China, we set up the Children’s Cultural Research Institute which is the first one among the universities in China to reorganize the academic resources, expand the research fields, produce series of excellent products and nurture top talents. We devote to make it a unique, academically influential and well-known brand of Zhejiang Normal University.

The Children’s Culture Research Institute is founded on the basis of reorganizing the academic resources of Children’s Literature, education, psychology and arts etc. The academic discipline of Children Literature was founded in 1978. It was the first institution for children's research founded in Universities in China. Great achievements have been made on Children’s Culture and Children’s Education, and a large number of writers and researchers of Children’s literature have been nurtured, and several awards such as the Contribution Award for the World Children's Literature Theory have been won in the past 20 years. It was considered as an important part of Chinese children's literature research.

通讯地址:浙江省金华市浙江师范大学儿童文化研究院38#信箱

电子邮箱: et@zjnu.cn

同栏目信息

热点信息